Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иранският президент не е бил информиран за атаката на Иран: Има ли разкол във властта? (ВИДЕО)

02 октомври 2024, 11:33 часа • 1087 прочитания

Ракетната атака от снощи, 1 октомври, при която Иран изстреля срещу Израел около 200 балистични ракети, е била извършена от военновъздушните сили на Иранската революционна гвардия и не е операция на редовната иранска армия или военновъздушни сили. Това твърдят израелски източници, цитирани от The New York Times.

Иранският президент Масуд Пезешкиан не е бил информиран за атаката преди началото й, добавят още източниците, което вероятно сочи, че иранският режим е разделен относно операцията, което предполагаемо ще усили разкола в правителството в Техеран. Впрочем от елитния Корпус на гвардейците на Ислямската революция признаха, че са изстреляли ракетите, освен това високопоставен ирански служител заяви пред Ройтерс, че това е станало по нареждане на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

Видео от момента, в който командващият Революционната гвардия Хюсеин Салами нарежда на командващия военновъздушните сили Амир Али Хаджизаде да започне ракетната атака срещу Израел:

Междувременно Пезешкиан публикува първото си изявление относно атаката, като заяви в социалната мрежа X, че целта не е война, а мир и сигурност за Иран и региона. Решението да се изправи Иран срещу Израел било взето, по думите му, "в защита на интересите и гражданите на Иран".

Още: "Хизбула" съобщи за първи пряк сблъсък с израелската армия в Ливан

"Нетаняху трябва да знае, че Иран не търси война, но ще застане твърдо срещу всяка заплаха. Това е само бегла представа за нашите възможности. Не влизайте в конфликт с Иран", пише Пезешкиан.

Припомняме, че атаката на Иран дойде ден след като Израел започна локална сухопътна инвазия в Южен Ливан, за да унищожи инфраструктурата на "Хизбула". Израелската противоракетна система е свалила почти всички изстреляни балистични ракети от Иран, заявиха израелски източници, и въпреки че има известни щети, атаката не се счита за особено успешна. 

В същото време израелският външен министър коментира, че Иран е преминал "червената линия" и атаката му няма да остане без отговор.

Още: Израел планира "масивно отмъщение" срещу Иран: Axios разкри мишените

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес