Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран вече заплашва и Азербайджан с военни действия

20 октомври 2022, 09:29 часа • 3092 прочитания

Иранската революционна гвардия (КСИР) заплашва Азербайджан с военни действия заради твърдения, че страната е приела израелски разузнавателни агенти. Сухопътните сили на КСИР построиха мост над река Арас, близо до ирано-азербайджанската граница, в края на тридневното си военно учение, започнало на 17 октомври. По него е имало движение на бронирани части, но не може да се потвърди дали силите на гвардията са навлезли на азербайджанска територия, тъй като точното място на учението не е ясно. Това е изводът от ежедневния анализ за Ислямската република на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

КСИР обаче вероятно се е опитала да използва учението, за да сигнализира за способността си да атакува Азербайджан и да нанася удари по цели на нейна територия. Американският предприемачески институт по-рано съобщи, че ирански официални лица и държавни медии твърдят, че Израел използва Азербайджан като разузнавателна база за провокиране на протести на иранска територия. През последните месеци напрежението между Иран и Азербайджан се изостри заради Армения, което също е повлияло на решението на режима да проведе учението, смятат още анализаторите.

През последните дни антиправителствените протести в Иран намаляха по обхват и мащаб, но може да се засилят на 20 и 26 октомври. След по-малко от седмица се навършват 40 дни от убийството на Махса Амини от страна на нравствената полиция, което даде началото на масовите демонстрации.

Във вчерашния ден протести имаше в най-малко 10 града, разположени в 8 провинции. Шофьорите на камиони, работниците от нефтохимическата промишленост и стоманодобивния сектор продължават стачките в провинциите Бушер, Фарс, Хормозган и Хузестан.

Междувременно върховният лидер Али Хаменей похвали иранските учени на среща с университетски преподаватели и студенти на 19 октомври. Той определи университетите като "ключов стълб" на Ислямската република и основно предизвикателство за противниците на Иран. Хаменей отхвърли западните съобщения, че продължаващите вълнения ще доведат до срив на режима. Той не спомена нищо друго за протестите, които са водени именно от студенти и гимназисти.

Свързаната с КСИР информационна агенция Fars съобщи, че повечето арестувани протестиращи са на възраст под 35 години. Fars News посочва, че 42% от задържани демонстранти са на възраст под 20 години, 48% са на възраст между 20 и 35 години, а 10% са на възраст над 35 години. Два процента от общия брой задържани са държавни служители.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес