Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран търси решение за освобождаването на похитения кораб "Галакси лийдър"

18 декември 2023, 14:42 часа • 1323 прочитания

Иранските власти работят за освобождаването на похитения от йеменските бунтовници хуси в Червено море кораб "Галакси лийдър" (Galaxy Leader). Това съобщи иранският заместник-министър на външните работи Али Багери Кани в интервю за японския телевизионен канал Ен Ейч Кей.

"Иран е в контакт с хусите по този въпрос и възнамерява да продължи съответните действия, докато въпросът за освобождаването не бъде решен", подчерта заместник-министърът.

ОЩЕ: Обявиха условията за преговори за отвлечения с българи кораб

В началото на декември японският премиер Фумио Кишида призова по време на телефонен разговор иранския президент Ебрахим Раиси да поиска от хусите освобождаването на задържания от тях кораб. В интервю той засегна и положението в ивицата Газа, като отбеляза, че "Япония може да окаже натиск върху САЩ и Израел да прекратят престъпните действия срещу местните жители".

Израелските власти осъдиха пленяването на кораба, като обвиниха Иран. Пресслужбата на израелската армия отрече корабът да е израелски. 

На борда на кораба има 25-членен екип, състоящ се от граждани на България, Мексико, Румъния, Украйна и Филипините. 

На 29 ноември говорителят на хусите Мохамед Абдел Салам заяви, че те са разрешили на членовете на екипажа да се свържат със семействата си.

 

 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес