Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран спира държавните пари за контрацептиви - за да има повече деца

16 юни 2020, 06:52 часа • 1667 прочитания

В иранските държавни болници и клиники вече няма да се извършват вазектомии или да се дават противозачатъчни средства. Това се прави с цел увеличаване прираста на населението, според високопоставен държавен служител, цитиран от The Guardian.

Досега иранските жени са имали средно по 1,7 деца, което е доста под необходимите за поддържане броя на населението 2,2, каза Хамед Баракати - генерален директор на Министерството на здравеопазването към Службата на населението и семейното здраве.

При сегашните тенденции, до 205 години около една трета от населението на страната ще бъдат хора над 60-годишна възраст, каза той.

Процедурите и продуктите за семейно планиране ще продължат да се предлагат от аптеките и частните болници, а в държавните болници ще бъдат предназначени само за жени, чийто живот е застрашен.

Консерваторите в правителството на Иран, включително върховният лидер аятолах Али Хаменей, настояват гражданите да имат повече деца. За целта се ограничава достъпът до услугите за семейно планиране, увеличава се броят на клиниките за лечение от безплодие, на иранците се обяснява, че е безопасно да имат деца на всеки 18 до 24 месеца. Досега съветите бяха да се изчака между 3 и 5 години. Част от приетите през 2013 г. реформи предвиждат удължаване на отпуска по майчинство на девет месеца, а бащите получиха две седмици отпуск. Независимо от това раждаемостта продължава да пада, което Баракати обяснява с лошите икономически условия, които възпират мъжете да се ангажират с брак и семейство.

"Ако един млад мъж не се чувства сигурен, той няма да има желание да се ожени или да има деца, дори ако му дадем заем", смята Баракати.

Жените, които отлагат брака, за да получат висше образование, както и културната неприязън към това да имат повече от две деца, също са фактори, с които правителството трябва да се справи, добави той. Средностатистическата иранка ражда първото си дете на 29 години, за разлика от американката, при която средната възраст за това е 26 години.

Хората с крайни виждания превърнаха въпроса с раждаемостта в тема за националната сигурност, обвинявайки външните врагове за намаляването на прираста. Изследователите на демография са арестувани и обвинени в манипулиране на статистиката с цел прикриване на мащаба на "кризата на населението".

Хаменей разкритикува спада в раждаемостта като привнесено западно мислене и заяви, че 80-милионната държава трябва да се стреми към двойно по-голям брой на населението.

В края на 90-те години Иран беше даван за пример за политика за семейно планиране. Това стана с различни инициативи, включително субсидирани вазектомии, безплатни презервативи и евтини контрацептиви, както и сексуално образование и семейно планиране с призивите: "Две деца са достатъчни" и "По-малко деца, по-добър живот".

Правозащитните групи са критично настроени към опитите за повишаване на раждаемостта в Иран, като се опасяват, че по този начин ролята на жената ще бъде приравнена до "инкубатор" за бебета. Служители по обществено здраве също предупреждават, че чрез ограничаване използването на на презервативи и на други контрацептиви ще се увеличи рискът от заразяване със СПИН и други болести, предавани по полов път.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес