Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран ще покаже нов изтребител в сряда

19 август 2018, 14:00 часа • 2008 прочитания

Иран ще демонстрира в сряда нов изтребител и подобрява противоракетната си защита, за да посрещне заплахите от Израел и САЩ, предаде агенция Тасним в неделя, цитирайки министъра на отбраната.

"Нашият първи приоритет са способностите на ракетите ни и ние трябва да ги подобрим ... предвид усилията на противника", каза Амир Хатами, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че нов боен самолет "ще лети на Деня на националната отбранителна индустрия", който се пада в сряда.

Хатами заяви, че програмата за отбранителната програма е мотивирана от паметта за ракетните атаки, които Иран е претърпял по време на осемгодишната си война с Ирак през 80-те години на миналия век, и от многократните заплахи на Израел и Съединените щати, че "всички опции са на масата" за действия срещу Техеран.

"Ние научихме във войната (Иран-Ирак), че не можем да разчитаме на никого освен на себе си. Видяхме, че в областите, в които не сме способни, никой няма да се смили над нас", каза той.

"Нашите ресурси са ограничени и ние се ангажираме да установим сигурност при минимални разходи. Модернизираме ракетите си поради заплахите и действията на нашите врагове в ролята им на сдържане и за даване на решителен отпор на врага.“

Хатами добави, че регионалният съперник Саудитска Арабия "има най-големия военен бюджет в света след Америка и Китай ... докато бюджетът ни за отбрана е ограничен".

"Какво би направила някоя държава в такава ситуация и с минало, ако беше на наше място?", реторично попита министърът.

Хатами отхвърли идеята за "арабска НАТО" - стара концепция, която наскоро се появи отново, когато Вашингтон се опитва да принуди регионалните страни да поемат по-голям дял от своята защита.

"Арабската НАТО е част от играта на създаването на раздори от врага и не си заслужава да се обръща внимание", каза Хатами.

"Малко вероятно е Америка и ционисткият режим (Израел) да позволят на мюсюлманските страни да се съберат заедно. Те знаят добре, че целта на мюсюлманските държави е да унищожат ционисткия режим и да защитят Палестина", добави той.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес