Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран с ултиматум за ядрената програма, САЩ наложи нови санкции

09 май 2019, 08:40 часа • 3642 прочитания

Иран обяви прекратяването на изпълнението на редица точки от Съвместния всеобхватен план на действия (СВПД) по ядрената програма - по отношение на обогатения уран и тежка вода. Техеран каза, че не смята, че е обвързан с ограничения върху тях, предаде БГНЕС.

Иран заяви, че предприетите мерки са свързани с нарушения на споразумението от американска страна и налагането на санкции срещу Техеран от Вашингтон, както и неспособността на останалите членове (Германия, Франция, Великобритания, Китай и Русия) да разрешат адекватно проблемите. В тази връзка Иран даде на тези страни 60 дни да защитят иранските интереси, като в същото време обеща да се върне към изпълнението на суспендираните задължения, ако успеят да решат проблемите, произтичащи от действията на Съединените щати.

В същото време, в следващия етап, ако страните-членки по ядрената сделка не се погрижат за защита на интересите на Иран в определеното време, Техеран заяви готовността си да прекрати модернизацията на реактора в Арак, който е част от Съвместния всеобхватен план за действие по ядрената програма, и да изостави ограниченията за обогатяване на уран.

Междувременно, американският президент Доналд Тръмп обяви нови санкции срещу иранския сектор на стоманодобивната и въгледобивната промишленост, часове след като Техеран заяви, че няма да се придържа към ограниченията на ядрената сделка - становище, което беше отхвърлено от Вашингтон. Белият дом заяви, че санкциите ще бъдат насочени към най-големия източник на приходи за страната след износа на петрол и предупреди в изявление: "Техеран може да очаква по-нататъшни действия, ако не промени по принцип своето поведение".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес