Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран предупреди Русия да не заема страната на Азербайджан

06 септември 2024, 16:57 часа • 5686 прочитания

Новото реформаторско правителство на Иран предупреди Русия да не застава на страната на Азербайджан в граничния спор, тъй като в Техеран продължават да съществуват опасения относно отношенията му с Москва, пише The Guardian.

Необичайна стъпка

Иранският външен министър Сайед Абас Арагчи предприе необичайната стъпка да укори Русия, след като Москва застана на страната на Азербайджан заради призивите му за сухопътен коридор по границата между Армения и Иран. Техеран се опасява, че това може да ограничи достъпа на страната до Европа и света. ОЩЕ: Путин пристигна в Азербайджан (ВИДЕО)

„Регионалният мир, сигурност и стабилност не са просто предпочитание, а стълб на нашата национална сигурност. Всяка заплаха от север, юг, изток или запад за териториалната цялост на нашите съседи или преначертаване на граници е напълно неприемлива и червена линия за Иран“, каза Арагчи в платформата Х (бивш Twitter).

Геополитическите последици

Спорът може да има по-широки геополитически последици, ако новоизбраното иранско правителство е готово да заеме по-твърда линия с Москва като част от усилията си да балансира външната си политика. ОЩЕ: Иран скоро ще даде балистични ракети на Русия: Източници на Bloomberg

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес