Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран прати на смърт хора за "разрушаване на икономиката"

14 ноември 2018, 13:47 часа • 1160 прочитания

Иран екзекутира търговец, наречен "Султан на монетите" заради трафика на злато на едро в отговор на търсенето на търговци, заплашени от тазгодишната валутна криза.

Вахид Мазлуумин и съучастникът му Мохамад Есмаил Гашеми бяха осъдени за най-тежкото престъпление в Иран - "създаване и поддържане на мрежа за разрушаване на икономиката", съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП. Мазлуумин и Гашеми бяха осъдени на 26 септември и техните смъртни присъди бяха потвърдени от Върховния съд на Иран на 21 октомври. Техният съдружник Хамид Багери-Дермани също беше обвинен в корупция и осъден на смърт. Делото му все още се обжалва пред Върховния съд.

Иран претърпя остра икономическа криза тази година, подхранвана отчасти от решението на американския президент Доналд Тръмп през май да се оттегли от ядрената сделка с Техеран през 2015 година и да възстанови едностранните санкции. Страхувайки се за икономиката, много иранци се втурнаха да спасяват спестяванията си, купувайки чуждестранна валута и ценни метали, което накара реалът да загуби около 70% от стойността си спрямо долара, а цената на златните монети да се удвои.

Полицията заяви, че Мазлуумин е "натрупал около два тона златни монети" до момента на арестуването му на 2 юли. Транзакциите на мрежата му са били за стотици милиони долари. "Мрежата, подобна на октопод, е разрушавала икономиката чрез закупуване, продажба и контрабанда на чуждестранна валута и златни монети", съобщава агенция Мизан.

През август върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей одобри искане от съдебната власт да създаде специални революционни съдилища срещу извършили икономически престъпления по ускорена процедура.

Според доклад на "Амнести Интернешънъл", Китай неофициално е "най-големият екзекутор" в света, но Иран държи първото място през 2017 година, с най-малко 507 осъдени на смърт, 6 от които са жени.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес