Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

19 април 2024, 11:58 часа • 2809 прочитания

"Око за око, зъб за зъб. Израел отвърна на удара там, откъдето беше нападнат". Това заявиха официални израелски източници от сферата на сигурността и правителството пред местното издание Jerusalem Post, след като тази сутрин в Западен Иран проехтяха взривове.

Още: "Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Иранските информационни агенции съобщиха, че са били прехванати три дрона над Исфахан, където има две военни бази. Според Техеран няма никакви мащабни поражения, а случилото се по-скоро изглежда като принципен и ограничен отговор на Израел след мащабната иранска атака със стотици ракети и дронове през изминалия уикенд. Целта е било именно военното летище, откъдето Техеран нападна. Израел обаче не е поел отговорност за случилото се в Исфахан, а и е вероятно изобщо да не го стори.

Още: Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Израел няма да поеме отговорност

Израел няма да поеме отговорност за това нападение по стратегически причини, обясняват източниците пред Jerusalem Post. Добавят, цитирани от БГНЕС, как иранците твърдят, че става въпрос за "експлозия във фабрика", защото искат да избегнат ескалация.

Не е ясно защо Пентагонът е разкрил пред американските медии, че Израел е замесен. Според израелските източници от Министерството на отбраната на САЩ е „можело да запазят мълчание“. Припомняме, че пред CNN източник от американската администрация твърдеше, че ударът е бил израелски, но не е бил насочен към ирански ядрен обект.

Още: Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

В базата "Кирия" в Тел Авив министър-председателят Бенямин Нетаняху и цялото ръководство по сигурността и дипломацията са координирали действията си с регионалните партньори в Йордания, Египет и Саудитска Арабия, посочват източниците на Jerusalem Post. Въпреки това Израел все още не поема отговорност.

Още: Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

През последните часове страните от региона предадоха на Израел послания, че ако Иран атакува, те ще помогнат за израелската отбрана.

Израелските сили са информирали САЩ за удара

Според съобщенията Израел е информирал САЩ за удара. Това потвърди и високопоставен американски служител, който заяви пред агенция Walla: "Не бяхме изненадани".

Според материал на Bloomberg - на 18 април израелски служители са уведомили САЩ, че планират да нанесат удар през следващите 24-48 часа.

Още: МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес