Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран обяви, че изобщо не е намеквал за преговори за ракетите си

17 юли 2019, 08:22 часа • 1824 прочитания

Иран отрече спекулациите, че страната може да преразгледа своите ракетни програми, ако САЩ престанат да продават ракети и други оръжия на други държави в региона, се казва в официално изявление пред ООН в Ню Йорк.

"Ракетите на Иран не могат да бъдат договаряни при никакви условия с никого или от която и да е страна", се казва в изявлението, предаде БГНЕС.

По-рано министърът на външните работи на Иран Зариф заяви пред NBC News, че "ако САЩ искат да говорят за ракети, те трябва да спрат да продават оръжия, включително ракети, на държави от региона". Това предизвика спекулации в американските медии, че Техеран може да се съгласи на ракетни преговори в даден момент в зависимост от американските продажби на оръжия за враждебни на Иран страни като Саудитска Арабия и Израел.

В отговор на спекулациите, изявлението на мисията на Иран в ООН заяви: "Извличането на фалшиви заключения и преследването на сензационни заглавия, когато казаното в контекста е очевидно, води само до намаляване на авторитета на пресата пред обществеността".

Напрежението между САЩ и Иран се покачва от май 2018 година, когато американският президент Доналд Тръмп едностранно се оттегли от ядрената сделка с Иран от 2015 година и възстанови санкциите срещу Техеран.

Година по-късно Техеран започна да се оттегля частично от задълженията си по споразумението. Напрежението отново се покачи след като американската администрация обвини Иран за нападения срещу петролни танкери в Персийския залив и засили военното си присъствие в региона. Иран отхвърли обвиненията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес