Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран: Няма да толерираме терористи до границата ни с Азербайджан

07 октомври 2020, 17:42 часа • 5962 прочитания

Иран предупреди в сряда, че няма да толерира "терористи" близо до границата си с Азербайджан, след като Франция и Русия вдигнаха тревога за разполагането на сирийски бойци в конфликта в Нагорни Карабах.

"Неприемливо е за нас, че някои хора искат да изпращат терористи от Сирия и други места към региони в близост до нашите граници", каза президентът Хасан Рухани, цитиран по държавната телевизия.

Иран граничи с контролирани от Армения райони на Азербайджан в близост до Нагорни Карабах, в които също има сражения.

Армения и Азербайджан в продължение на десетилетия са затънали в конфликт заради Нагорни Карабах, етнически арменска област, която се отдели от Баку при войната през 90-те години, която струва около 30 000 живота.

Тежките боеве избухнаха на 27 септември в един от най-опасните замразени конфликти, останали след разпадането на Съветския съюз.

Турция е обвинена в изпращане на бойци от Сирия в подкрепа на Азербайджан в Карабах.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Анкара е изпратила сирийски "джихадисти" в региона, обвинявайки Турция в пресичане на "червена линия".

Турция не е отговорила публично.

Русия и Армения също заявиха, че бойци от Сирия и Либия са разположени от азерската страна в конфликта.

Рухани, който има добри отношения както с Ереван, така и с Баку, повтори в сряда, че "окупацията в никакъв случай не е приемлива".

"Всеки" трябва да "приеме реалността ... и да зачита териториалната цялост на други страни", каза той.

В същото време Рухани осъди "онези, които от едната или от другата страна наливат масло в огъня", без да назовава Турция, която е декларирала открита подкрепа за азерските военни действия за възстановяване на контрола върху анклава.

Иран призова както Армения, така и Азербайджан да прекратят военните действия и предложи да улесни преговорите.

В събота Техеран предупреди срещу всякакво "нахлуване", след като минометен огън удари ирански села по границата.

Агенция Фарс съобщи миналия четвъртък, че полицията е разпръснала демонстрации в северозападен Иран в подкрепа на Азербайджан.

Ислямската република е дом на голяма азерска общност, главно на северозапад.

Според някои оценки азерите съставляват 10 милиона от 80-милионното население на Иран, където също живеят почти 100 000 арменци.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес