Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран: Нито едно израелско престъпление няма да остане без отговор

30 септември 2024, 13:17 часа • 550 прочитания

Иранското външно министерство заяви, че Техеран няма да остави без отговор нито едно израелско „престъпно действие“. Тези думи идват след убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала при израелски удар по южно предградие на ливанската столица Бейрут. Иран подкрепя шиитската групировка финансово, с оръжия и обучение.

По време на първата пресконференция на говорителя на иранското МВнР Насер Канаани, след като в петък беше убит и висш генерал от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, стана ясно, че "Иран не търси война, но и не се страхува от нея", съобщава Reuters.

Още: Израел е ликвидирал Насрала с помощта на иранска "къртица" (ВИДЕО)

Какво казват върховният лидер и президентът?

Коментарите на Канаани повтарят тези на върховния лидер на Иран Али Хаменей, който през уикенда заяви, че действията на Израел няма да останат „без последствия“.

А президентът Масуд Пезешкиан заяви: „Престъпленията на Израел няма да останат без отговор. С убийството на генералния секретар на "Хизбула" Хасан, Насрала Израел, за пореден път показа, че не зачита никакви международни норми“.

Снимка: Getty Images

Отговорът на Иран на израелските „престъпления“ ще дойде „в подходящия момент“, заяви в неделя заместник-председателят по стратегическите въпроси Мохамад Джавад Зариф. "Иранският отговор на престъпленията на израелския режим ще дойде в подходящия момент и според избора на Иран и ще бъде определен на най-високо равнище“, каза той.

Отделно от това председателят на иранския парламент Мохамед Багер Галибаф предаде послание за подкрепа на Ливан по време на телефонен разговор с ливанския си колега Набих Бери. Според иранската информационна агенция Tasnim Галибаф е поднесъл съболезнованията си във връзка със смъртта на Насрала.

„Тези дни ставаме свидетели на увеличаване на проблемите, с които се сблъсква ливанският народ и бежанците от войната. Както винаги, ние подкрепяме Ливан“, е подчертал Галибаф.

Още: В Израел, Ливан, Сирия, Иран празнуват ликвидирането на лидера на "Хизбула" (ВИДЕА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес