Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран непряко обвини Израел за атаките с дронове, Тел Авив очаква отговор (ВИДЕО)

31 януари 2023, 09:49 часа • 2039 прочитания

Контролираната от иранския режим информационна агенция IRNA предупреди Израел чрез свой „източник“, че регионалният враг на Техеран скоро ще стане „свидетел на последиците от своята агресия“. Това е първото по-сериозно обвинение от Ислямската република след серията атаки с дронове в няколко провинции този уикенд.

В резултат на случилото се Израел е вдигнал нивото на готовност на своите сили за отбрана в очакване на ирански отговор.

На 29 и 30 януари израелски бойни самолети нанесоха три въздушни удара срещу вероятно подкрепяни от Иран бойци в Източна Сирия. При атаките са загинали най-малко 10 души от подкрепяните от Иран милиции или от силите „Кудс“ на Иранската революционна гвардия, пише в днешния си експертен анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

В събота бяха унищожени шест камиона, пътуващи през Ал-Хири, провинция Дейр-Ез-Зор, малко след като конвоят е преминал в Сирия от иракския граничен пункт Ал-Каим. Иранските марионетни канали в социалните мрежи публикуваха кадри, на които се вижда голям пожар в Ал-Хири веднага след нанасянето на въздушния удар, което показва, че атаката може да е детонирала прецизно управляеми боеприпаси. Държавната информационна агенция "Ислямска република" отрече съобщенията, че атаката е довела до жертви сред персонала на Революционната гвардия.

Израелски бойни самолети нанесоха още два въздушни удара по подкрепяни от Иран бойци в Ал-Хири и Сувейя, провинция Дейр-Ез-Зор, на 30 януари. Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че при първата атака е бил убит местен командир на подкрепяни от Техеран бойци, който е пристигнал, за да провери щетите от нападението на 29 януари. От ISW обаче не могат да потвърдят това. Вторият удар от 30 януари е насочен към конвой, след като е влязъл в Сирия през контролно-пропускателния пункт Ал-Каим. САЩ отрекоха да са участвали в ударите.

ОЩЕ: Седем загинали при удари по оръжеен конвой в Сирия

Припомняме, че през уикенда имаше и атаки с дронове по военен завод в Исфахан (Иран), по сграда, където се помещават бойци от Революционната гвардия, по оръжейни складове и петролни заводи в няколко града. „Уолстрийт Джърнъл“ и „Ню Йорк Таймс“ писаха, че зад атаките стои Израел, но официална позиция на някоя от страните, разбира се, няма, както обикновено се процедира в такива случаи.

Междувременно сътрудничеството между Иран и Русия се засилва. На 29 януари те създадоха преки канали за финансова комуникация между иранските банки и повече от 800 руски банки. Заместник-управителят на Централната банка на Иран Мохсен Карами обяви, че иранските и руските банки са подписали Меморандум за разбирателство за финансови съобщения, който влиза в сила незабавно. Карами добави, че иранските финансови институции в чужбина също са включени в меморандума.

Официални лица и свързани с Ислямската република медии представиха меморандума като средство за заобикаляне на западните санкции срещу Иран и Русия и сравниха системата за обмен на съобщения със SWIFT - най-голямата платежна система в света.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес