Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран изпълни заплахите и започна да обогатява уран

07 ноември 2019, 08:08 часа • 1783 прочитания

Иран поднови обогатяването на уран в подземния комплекс Фордо, съобщава иранската осведомителна агенция "Тасним", цитирана от Reuters.

Иран е вкарал уранов газ в 1044 центрофуги във Фордо, което превръща комплекса от изследователски център, какъвто трябваше да бъде според международното споразумение от 2015 г. (СВПД), в активна локация за производство на обогатен уран.

Иран обаче твърди, че доставката на 2 тона уранов газ UF6 във Фордо е била извършена под надзора на инспектори от ООН.

Началото на обогатяването е поредния етап от разпадането на Договора за иранската ядрена програма, подписан между Техеран и групата P5+1 (Петте държави, постоянни членки на Съвета за за сигурност на ООН, плюс Германия). През 2018 г. САЩ едностранно се оттегли от сделката, която европейските държави се опитват да запазят и започна нов цикъл на икономически санкции срещу Иран.

Споразумението предвижда спирането на обогатяването на уран във Фордо, както и ограничение Иран да може да обогатява урана до не повече от 3,67 процента, което е достатъчно само за работата на граждански обекти, като ядрени реактори.

Ръководителят на иранската ядрена програма Али Акбар Салехи каза, че уранът във Фордо ще бъде обогатен до 5%. Това е в очевидно противоречие на параметрите в споразумението със Запада, Русия и Китай, но и много под стойностите от 90%, които са необходими за изработването на ядрени оръжия.

Преди подписването на споразумението, Иран обогатяваше урана до 20% чистота, като Салехи каза, че това може и да стане отново, ако се наложи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес