Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран и корените на "Хизбула": Как започна всичко?

02 октомври 2024, 09:59 часа • 555 прочитания

За връзката на "Хизбула" и Иран и началото на терористичната организация, разказва в свой материал френският уважаван всекидневник Le Monde.

Докато Ясер Арафат и бойците на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) са подложени на обстрел при обсадата на Западен Бейрут от израелската армия през лятото на 1982 г., група млади шиити са обучавани да използват оръжие в долината Бекаа под тайния надзор на Иранската революционна гвардия.

Сред тях е и 22-годишен студент по религия Хасан Насрала, който току-що е завършил втория си цикъл на обучение, за да стане духовник.

Четиридесет и две години по-късно човекът, който стана емблематичният генерален секретар на "Хизбула", загина под тонове бомби, хвърлени от израелските военновъздушни сили върху неговия щаб в южните предградия на Бейрут. Той оставя след себе си разрастваща се организация, хегемон в Ливан и враг номер 1 на Израел, разказва Le Monde. ОЩЕ: Тялото на Насрала е непокътнато, агонизирал е дълго от отровните газове 

Но как започва всичко...

Историята на "Хизбула" започва през лятото на 1982 г., когато е разгарът на израелската инвазия в Ливан.

Много младата Ислямска република Иран, която хули еврейската държава, изпраща тогава експедиционен корпус в Сирия, за да се бие в Ливан. Но вече е твърде късно, когато той пристига в Дамаск: израелската армия е нахлула в цял Южен Ливан и обсажда Бейрут. Тогава иранският посланик в Дамаск, Али-Акбар Мохтахемипур, имал идея: да сформира шиитска партизанска организация в Ливан, отдадена на идеите на Ислямската революция.

Тайната приключи

"Хизбула" излиза от укриването си едва на 16 февруари 1985 г. с публикуването на „Отворено писмо до потиснатите по света“. Това е нейната идеология и програма. Организацията се обявява за антиимпериалистическа, антиамериканска и антиизраелска, антикомунистически също и накрая антикапиталистическа. Признава властта на иранския върховен лидер Рухола Хомейни и има за цел да създаде ислямска държава в Ливан.

През годините обаче малките шиитски партизани се трансформираха в страхотна армия и дори в „държава над недържава“ в Ливан. ОЩЕ: Ливан: Една слаба държава

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес