Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран готви атака срещу Саудитска Арабия, предупредиха от САЩ и Рияд

02 ноември 2022, 12:37 часа • 1872 прочитания

Американски и саудитски официални лица предупредиха за предстояща иранска атака срещу Саудитска Арабия, а вероятно и срещу Ербил (столицата на Иракски Кюрдистан), съобщи „Уолстрийт Джърнъл“, позовавайки се на свои източници от Вашингтон и Рияд.

Тези твърдения са в унисон с прогнозата на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) и на Американския предприемачески институт, които писаха, че Техеран може да атакува американски, израелски или саудитски цели. Причината – обвиненията на иранския режим, че тези държави подклаждат масовите протести срещу властта в Ислямската република, а също и че са отговорни за терористичната атака в шиитски храм в Шираз. Припомняме, че тя отне живота на най-малко 15 души.

Режимът може да атакува Саудитска Арабия от Йемен, Ирак или от самия Иран. Иранската революционна гвардия (КСИР) отдавна снабдява движението на хутите в Йемен с модерни безпилотни самолети и ракетни системи за извършване на нападения в Саудитска Арабия. Изтичането на примирието, постигнато с посредничеството на ООН, относно гражданската война в Йемен на 2 октомври отново дава възможност на хутите да извършват атаки в държавите от Персийския залив, отбелязват от ISW.

Освен това, от май 2019 г. КСИР все по-често инструктира иракските си милиции да извършват нападения с дронове в Саудитска Арабия. През септември 2019 г. гвардията нападна с безпилотни апарати и ракети завода за преработка на суров петрол "Abqaiq" в страната, което временно намали наполовина производството на саудитски петрол.

И Associated Press съобщи за потенциална атака на Иран срещу Саудитска Арабия. В тяхната информация се посочва, че от Рияд са обменили разузнавателна информация с американски служители, според която е възможно Техеран да се подготвя за непосредствено нападение срещу кралството. Това твърдят пред агенцията три длъжностни лица от САЩ.

„Разтревожени сме заради заплахата и чрез военни и разузнавателни канали сме в непрестанен контакт със Саудитска Арабия“, се съобщава в изявление Националният съвет по сигурността във Вашингтон. „Няма да се колебаем да действаме в защита на интересите и партньорите ни в региона".

Саудитска Арабия и постоянното представителство на Иран в ООН не са коментирали засега тази информация. Един от американските служители заявява, че става дума за сериозна заплаха за „скорошно нападение" - или дори атака "в рамките на 48 часа“.

Саудитска Арабия е обменила разузнавателна информация с американски служители, според която е възможно Иран извършва подготовка за непосредствена атака срещу кралството, съобщиха вчера три длъжностни лица от САЩ, цитирани от Асошиейтед прес.
„Разтревожени сме заради заплахата и чрез военни и разузнавателни канали сме в непрестанен контакт със Саудитска Арабия“, съобщи в изявление Националният съвет по сигурността. „Няма да се колебаем да действаме в защита на интересите и партньорите ни в региона.“
Саудитска Арабия и постоянното представителство на Иран в ООН не са коментирали засега тази информация. Един от американските служители заяви, че става дума за сериозна заплаха за „скорошно нападение или такова в рамките на 48 часа“е обменила разузнавателна информация с американски служители, според която е възможно Иран извършва подготовка за непосредствена атака срещу кралството, съобщиха вчера три длъжностни лица от САЩ, цитирани от Асошиейтед прес.

Такива нападения на иранския режим биха могли да застрашат американските военнослужещи в Близкия изток. В миналото ирански официални лица са обвинявали САЩ, че си сътрудничат с израелски и кюрдски агенти в Иракски Кюрдистан, за да подкопаят стабилността на режима. Техеран би могъл да използва своите безпилотни самолети и ракетни сили или свои пълномощници, за да атакува позиции в Иракски Кюрдистан, за които обвинява САЩ и Израел, че използват за улесняване на тайни дейности срещу Ислямската република. Сред тях са международното летище в Ербил и военновъздушната база "Ал Харир", коментират експертите от ISW и Американския предприемачески институт.

В анализа се посочва, че иранците имат по-голяма свобода да атакуват вражески цели в Ирак, откакто приключи процесът на формиране на иракското правителство. Новоодобреният министър-председател Мохамед Шиа ал Судани е приятелски настроен към Иран политик, който вероятно ще позволи на Революционната гвардия и нейните пълномощници да разширят икономическото, политическото и силовото си влияние в цял Ирак много повече, отколкото неговия предшественик.

Междувременно продължават масовите протести срещу режима на върховния лидер Али Хаменей – поне 30 демонстрации се проведоха на 1 ноември в 15 ирански града, разположени в 11 провинции. Антиправителственото издание Iran International съобщава, че на 31 октомври властите са върнали около 150 свои пълномощници от Багдад в Машхад, за да подкрепят агресивното потушаване на протестите. Сред тях са членове на Kataib Hezbollah - една от най-лоялните и добре оборудвани ирански милиции в Ирак.

На 31 октомври Министерството на разузнаването и сигурността съобщи за арест на шестима съучастници на стрелеца, нападнал светилището в Шираз. Властта определи лицата като част от "терористичния екип" на нападателя. По-късно министърът на разузнаването и сигурността Есмаил Хатиб обяви ареста и на седми човек.

ОЩЕ: Oткриха труп в колесника на самолет на "Луфтханза", пристигнал от Техеран във Франкфурт

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес