Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран е съгласен на диалог, ако няма американски санкции

15 юли 2019, 08:40 часа • 1670 прочитания

"Иран е готов да води преговори със САЩ, ако Вашингтон премахне санкциите и се откаже от "тормоза". Това е заявил иранският президент Хасан Рухани, информира Спутник.

По-рано Берлин, Париж и Лондон призоваха за диалог между всички страни по Съвместния цялостен план за действие (СВПД), заявявайки, че сделката рискува да се разпадне поради санкциите на САЩ срещу Иран и решението на Техеран частично да прекрати задълженията си.

"Винаги сме готови за преговори. Казвам ви в този час и този момент да се откажете от тормоза, да вдигнете санкциите и да се върнете към логиката и мъдростта. Ние сме готови", каза Рухани, обръщайки се към властите във Вашингтон. Рухани добави, че Иран е променил подхода си от "стратегическото търпение" към "реципрочни действия" и ще отговори на всички стъпки на Вашингтон, свързани с ядрената сделка.

Междувременно, министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт има ново предложение за спасяване на ядреното споразумение с Иран, което ще разсее и намали напрежението в Персийския залив. Хънт ще се срещне с външните министри на ЕС в Брюксел, за да изрази опасенията си, че Иран ще наруши някои от своите ангажименти.

Напрежението се засили след като Обединеното кралство задържа ирански петролен танкер. В събота Хънт заяви, че танкерът, задържан от кралския флот по-рано този месец, може да бъде освободен, ако Обединеното кралство получи гаранции, че петролът, който превозва, не е свързан със Сирия.

На среща на министрите на външните работи днес Джереми Хънт ще работи с европейските партньори по сделката - Франция и Германия - за да насърчи Иран да се придържа към ангажиментите си, съобщи BBC.

В съвместно изявление преди срещата Великобритания, Франция и Германия потвърдиха подкрепата си за сделката. В заявлението се казва още, че трите страни са "дълбоко обезпокоени" от последните събития в Персийския залив и "загрижени" за отношенията между САЩ и Иран.

"Ние вярваме, че е дошло времето да действаме отговорно и да търсим път, за да спрем ескалацията на напрежението и да възобновим диалога. Рисковете са такива, че е необходимо всички заинтересовани страни да разгледат възможните последици от действията си", се казва в изявлението.

На 8 май 2018 г. американският президент Доналд Тръмп едностранно оттегли страната си от СВПД и наложи няколко последователни кръга на икономически санкции срещу Иран. Година по-късно Техеран обяви решението си да се оттегли частично от сделката и предостави на другите страни по сделката - Франция, Германия, Обединеното кралство, Русия, Китай и Европейския съюз 60 дни, за да спасят споразумението, като улеснят износа и търговията с петрол с Иран.

На 7 юли, след изтичане на крайния срок, заместник-министърът на външните работи на Иран Арагчи обяви, че страната му е готова да започне да обогатява уран над 3,67% от стойността, определена в СВПД, добавяйки, че Техеран ще продължи постепенно да се отказва от ядрените си ангажименти на всеки 60 дни.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес