Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирак продължава да предупреждава Турция да не се меси в Мосул

10 октомври 2016, 07:50 часа • 3251 прочитания

Иракските власти няма да позволят на турски военни да участват в операцията за освобождаването на град Мосул от групировката "Ислямска държава". Това обяви на пресконференция в Кербела иракският премиер Хейдар ал Абади, предаде БГНЕС.

„Турските сили никога няма да бъдат допуснато до участие в освобождението на Мосул”, казва Абади, цитиран от телевизионния канал „Ал Сумария”. При това премиерът подчерта, че „проектът на Анкара за разполагане на свои войски зад граница” е грубо нарушение на иракския суверенитет.

На свой ред, както заяви по-рано главата на турското правителство Бинали Йълдъръм, военният контингент на републиката, който е в иракския лагер Башика в северната част на арабската страна, остава за борба с терористите. В този лагер под контрола на турски инструктори преминават военна подготовка кюрдски доброволци. По замисъла на Анкара, доброволческите отряди трябва да участват непосредствено в кампанията в Мосул.

Очаква се същинската битка за освобождение на Мосул да започне в края на този месец. Градът е най-голямото населено място под контрола на "Ислямска държава", с население от близо 1,2 млн. души.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес