Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Институтът за изучаване на войната: Иран готви нахлуване в Иракски Кюрдистан

12 октомври 2022, 09:29 часа • 1534 прочитания

Иран струпва военни и служители от силите за сигурност в северозападната провинция Кордестан с две цели – да потуши със сила масовите протести и вероятно да извърши наземна операция отвъд границата, в Иракски Кюрдистан. Това гласят все още непотвърдени данни от антиправителствената медия IranWire и от кореспондент на Sky News, публикувани в ежедневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), който следи ситуацията в Ислямската република заедно с Американския предприемачески институт.

В социалните мрежи се появиха слухове, че Иранската революционна гвардия (КСИР) и Командването на правоприлагащите органи са прехвърлили сили от Хамадан, Язд и други места в Сенендедж, където режимът брутално репресира демонстрантите. В града преди два дни имаше няколко убити протестиращи, включително дете, според ISW. Някои жители описват Сенендедж като "военна зона".

Що се отнася за евентуалното нахлуване в Иракски Кюрдистан, то е вследствие на напрежението между иранските власти и кюрдските бойни групи в граничните райони, които действат срещу режима на върховния лидер Али Хаменей. Ирански политици и служители по сигурността вече многократно обвиняват тези групи в подстрекателство и подклаждане на протестите, които избухнаха след убийството на 22-годишната кюрдка Махса Амини от гр. Сакез.

Министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди повтори това обвинение вчера, а КСИР извърши ежедневни артилерийски, безпилотни и ракетни атаки срещу позиции на кюрдските бойци в Иракски Кюрдистан от 26 септември до 7 октомври. Канал в Telegram на ирански пълномощници в Ирак вчера публикува съобщение, че КСИР извършва наземна инвазия, но публикацията бързо след това бе изтрита.

Демонстрации срещу режима вчера се проведоха в 16 града, разположени в 11 провинции, но в следващите дни може да увеличат мащаба си, прогнозират експертите от ISW. Иранските сили за сигурност продължиха да използват насилнически и смъртоносни методи, за да разпръснат недоволните граждани.

Американската телевизия CBS съобщи, че служители на иранското разузнаване и на силите за сигурност влизат директно в болници и аптеки, за да идентифицират и арестуват ранени протестиращи. Затова мнозина избягват изобщо да се лекуват в болнични заведения – от страх, че ще бъдат задържани.

Режимът налага още по-строги мерки заради факта, че има загинали и пострадали полицейски служители. Президентът Ебраим Раиси проведе телефонен разговор със семейството на убит по време на протестите член на силите „Басидж“ – една от съставните части на Революционната гвардия. Той подчерта как „Басидж“ се жертвали и служели на държавата. Според ISW това е знак, че Раиси се отдалечава още повече от демонстрантите и опитва да се позиционира по-добре, за да е на водещо място при евентуален скорошен избор за наследник на Али Хаменей.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес