Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Instagram е блокиран в Турция за втори пореден ден: Триел съболезнованията за Хания

03 август 2024, 15:58 часа • 1281 прочитания

Достъпът на потребителите на Instagram в Турция до социалната мрежа остава блокиран за втори пореден ден.

Анкара обяви на 2 август, че платформата, собственост на Meta, е била замразена.

Когато се съобразят, ще ги отблокираме!

Министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу заяви, че Instagram е пренебрегнал исканията на правителството да премахне определени публикации. "Нашата страна има ценности и чувствителност. Въпреки нашите предупреждения, те не се погрижиха за криминалното съдържание. Ние блокирахме достъпа. Когато се съобразят с законите ни, ще отменим забраната", каза той.

Още: Турското посолство разгневи Израел: Свали знамето си в памет на лидера на "Хамас"

Цензура заради "мъченика"

Директорът по комуникациите на турското президентство Фахретин Алтун обвини Instagram в цензура, като заяви, че платформата пречи на хората да публикуват съболезнования за "мъченика" - лидера на ислямистката групировка "Хамас" Исмаил Хания.

Припомняме, че Хания, който бе начело на политическото крило на "Хамас", бе убит в Техеран тази седмица при нападение, за което беше обвинен Израел. А Ердоган постанови национален ден на траур в памет на Хания.

Източник от турския Орган за информационни и комуникационни технологии обаче отрече спирането на платформата в Турция да се дължи на блокирането на публикации за Хания от страна на Instagram. Той обясни пред сайта Medyascope, че причината са "обиди към Ататюрк", бащата основател на съвременна Турция, и "престъпления" като "игри с наркотици и педофилия", пише БГНЕС.

Още: Турция блокира Instagram, но не посочва причината

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес