Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индия забрани незабавния мюсюлмански развод

22 август 2017, 17:35 часа • 1644 прочитания

Върховният съд на Индия забрани противоречивата ислямска практика, която позволява на мъжете незабавно да се развеждат със съпругите си и на която мюсюлманките се противопоставят от години.

Магистратите постановиха, че "тройният талак", при който съпрузите се разделят с жените си, изричайки три пъти думата „талак” (развод), е противоконституционна и неислямска. Според съдебни представители от петте основни вероизповедания в Индия - хиндуизъм, християнство, ислям, сикхизъм и зороастризъм – този обичай не е неразделна част от религиозната практика и нарушава конституционния морал, предаде БГНЕС.

"Това, което е грешно в религията, не може да бъде валидно според закона", смятат съдиите.

Манека Ганди, министър на правата на жените и децата, приветства решението и заяви, че това е "гигантска стъпка за жените в Индия и мюсюлманките по целия свят".

Тройният талак не се споменава нито в Корана, нито в шериата – свещената книга на Исляма предвижда разводът да продължи три месеца, в които двойката има възможност за размисъл и сдобряване.

Повечето мюсюлмански държави, включително съседните на Индия Пакистан и Бангладеш, не признават талака. Въпреки всичко това той е приеман като законова мярка за 180-те милиона мюсюлмани в страната.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес