Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли наистина българи, които се бият за "Ислямска държава"?

12 август 2016, 12:45 часа • 14147 прочитания

На 11 август bTV разпространи информация, че българи се сражават за "Ислямска държава" (ИД). Според "източник на bTV", имало 10 души най-малко, които се биели на страната на джихадистите. Както се очакваше, скоро тази информация се споделяше в мрежата и беше препечатвана от други сайтове и агенции, доверявайки се на преценката на телевизията за изложените факти.

Доказана ли е тезата за бойци от България в „Ислямска държава“ и споделят ли се коректно фактите? Има някои съмнения по този материал и теориите в него.

На първо време, не се споменава тези българи къде са отишли, а в един репортаж на такава тема би трябвало да се потърси повече информация и да се зададат съответните въпроси. В коя бригада или част на армията на ИД са българите? Групировката има стройна структура, обяснена в редица изследвания на базата на техни собствени изявления. През последните два месеца, в каналите на групировката бяха разпространени няколко обновени графики и документи, обясняващи вътрешната организация. При постъпването си в редиците ѝ, чуждестранните бойци са зачислявани в група, където да бъдат обучени. Често бойците са настанявани сред други свои съграждани. Къде са постъпили вероятните български бойци? Ако има подобен брой - поне 10 - те ще бъдат оповестени от самата групировка, както прави с други групи от чуждестранни бойци, както има формирования от немски, британски, чеченски, руски джихадисти и т.н.

Към момента, има само една бригада, сражаваща се в Сирия, която има нещо българско в името си - Джамаат Булгар. Тази милиция в момента се казва Катибат Джунуд ал Махди след обединението с друга формация, наречена Джайш ал Шамал ал Ислями. В своето изявление бригадата казва, че няма общо с други групировки в Сирия, макар изследователите да имат съмнения за връзки между бойците в Катибат Джунуд ал Махди с Ал Кайда. Мнозина от бойците на Джамаат Булгар са се биели на страната на талибаните в Афганистан през последните години, където са се включили попълнения от Чечения и Башкирия. В разговор с изследователката Йоана Паразчук, тя споделя, че за етнически българи или бойци от България няма данни. В своите изследвания върху чеченските и кавказките групи, биещи се в Сирия, Паразчук акцентира, че името на Джамаат Булгар идва от изразяването на чест към старата Волжка България, чието население е било мюсюлманско, а нейните управници често са сочени за пример сред кавказките бойци в контекста на анти-руската съпротива. Самите членове на Джамаат Булгар не са с етнически български произход.

Според източника на bTV, тези български бойци са знаели за "нападението над „Шарли Ебдо” и атентатите в Мюнхен." Атентати в Мюнхен не е имало - имаше едно нападение и то беше от крайно десен привърженик на Андерс Брейвик, а не от джихадист, верен на "Ислямска държава". Тук информацията в материала на bTV рязко контрастира с фактите. Най-близкото като времетраене нападение в Германия, извършено от човек на "Ислямска държава", беше в Ансбах и е подготвяно 3 месеца.

Важно е да се каже също, че клетките рядко комуникират помежду си. В разследване на The New York Times, журналистката Рукмини Калимаки описва начина на действие на клетките на основата на интервюта с бивши хора на ИД. От получените данни става ясно, че клетките комуникират с лидер в Сирия, а не с местен човек - т.е. няма как тези българи, отишли да се бият в ИД, да са знаели за готвената атака. Калимаки също смята, че няма българи в „Ислямска държава“, тъй като няма данни за бойци със страна на произход България, които се сражават в редиците на джихадистите.

Като подкрепа за тезата си в статията в сайта си, bTV посочват видео отпреди две години, озаглавено "Ислямска държава" зарибява с клип на български". Такъв клип не е пускан във видеообмена на групировката, нито сред формациите, които са й се заклели във вярност или е изчезнал безследно, което е малко вероятно. Видеото има само български субтитри, направени по-късно от неизвестен потребител. Във видеото се казва, че ИД не преследват друговерци. Това е точно противоположно на идеологията на ИД, чиито лидери открито призовават за изтребление на друговерци и мюсюлмани, които не зачитат идеите им и по този начин са еретици. Няма начин "Ислямска държава" да публикува такова видео с тези послания, посочени в материала на bTV и други наши медии. Балканските езици, на които има клипове от ИД, са босненски и гръцки.

При изтекли документи на ИД, които бяха анализирани от The New York Times и Spiegel, се посочват списъци с чужди бойци, сред които няма българи.

Искрено се надявам да няма българи, които се бият в редиците на "Ислямска държава". За момента такива данни сред изследователските материали няма. Когато се работи по толкова важни теми, би трябвало да се даде контекст и да се задават въпроси за изясняване на случая.

Автор: Руслан Трад

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес