Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Идва ли краят на войната": Израел възобновява преговорите за мир с Газа

09 август 2024, 06:55 часа • 1788 прочитания

Израел се съгласи да възобнови преговорите за прекратяване на огъня в Газа на 15 август по искане на посредниците от САЩ, Катар и Египет, предаде БГНЕС.

Още: Удар в Газа взе жертви. Израел: Поразихме командни центрове на "Хамас" в две училища

Идва ли краят на войната?

"По предложение на Съединените щати и посредниците, на 15 август Израел ще изпрати делегация от преговарящи на договореното място, за да приключи с подробностите по изпълнението на споразумението", се казва в изявление на канцеларията на Нетаняху.

Трите държави, които се опитват да посредничат за сключването на сделката, заявиха в съвместно изявление, че разговорите могат да се проведат в Доха или Кайро. "Рамковото споразумение вече е на масата, като остават да се довършат само подробностите по изпълнението. Няма повече време за губене, нито оправдания от която и да е страна за по-нататъшно забавяне. Време е да освободим заложниците, да започнем прекратяването на огъня и да приложим това споразумение", заявиха те.

От страна на "Хамас" нямаше незабавен коментар.

Високопоставен служител на американската администрация заяви, че няма очаквания споразумението да бъде подписано до следващата седмица предвид сериозните проблеми, които включват последователността на размяната на оръжия между Хамас и Израел. Необходимо е раздвижване и от двете страни на масата, каза лицето. Американският служител заяви, че изявлението няма за цел да повлияе на Иран, но че всяка ескалация би застрашила надеждата за постигане на споразумение между Израел и "Хамас".

Ролята на Иран

По-рано вчера мисията на Иран в ООН заяви, че Иран преследва два приоритета едновременно.

"Първо, установяване на трайно прекратяване на огъня в Газа и изтегляне на окупаторите от тази територия", се казва в съобщението, както и "наказване на агресора" за убийството на 31 юли на бившия политически ръководител на Хамас Исмаил Хания в Иран.

Във все повече медии се появяват материали, според които новоизбраният ирански президент Масуд Пезешкиян опитва по всякакъв начин да тушира намеренията на аятолах Хаменей за обезателен удар срещу Израел. Факт е, че след елиминацията на Исмаил Хания в Техеран измина вече доста време без нищо особено като отговор.

Още: Нетаняху за 7 октомври: Съжалявам, че не успях да предотвратя нападението на "Хамас"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес