Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И иранското посолство в Турция е затворено

20 декември 2016, 08:30 часа • 1573 прочитания

На практика това, което се случи, изпраща посланието за страх, което вероятно е и целта на терористите - че никой не може да се чувства никъде сигурно. Това заяви посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

По думите на Нейнски иранското посолство в Турция също е затворило врати. Тя заяви и, че се е появила информация, че убиецът на руския посланик Андрей Карлов се е целил конкретно и точно в него и е пуснал всички останали присъстващи на изложбата "Русия през очите на турците", макар да има трима ранени.

Нападението в Турция става в навечерието на Турция, Иран и Русия за Сирия. Така че моментът не е избран случайно - това е, което се коментира сред дипломатическите среди и медиите, поясни Нейнски. Неслучайно и турските, и руските политици излязоха с позиции, които са много сходни за глобален отпор на тероризма – турският президент Реджеп Ердоган, и руският му колега Владимир Путин говорят за глобален тероризъм. Коментира се като вариант атаката да е свързана и с Гюленисткото движение ФЕТО и пак казвам със срещата за Сирия, поясни Нейнски пред bTV.

Според Нейнски е напълно възможно с убийството на Карлов да се цели да се покаже, че режимът на Ердоган е слаб. Мисля, че наистина има някакъв "масиран терористичен натиск" в Турция и опит да се покаже пробив на сигурността в Турция, смята тя. В 10:00 часа предстои среща на офицерите по сигурността на ЕС, за да се подсигури сигурността за всички служители на дипломатическите представителства. Към момента турските власти не са призовали чуждите дипломати да внимават и да не излизат извън посолствата, каза Нейнски пред Нова телевизия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес