Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Борис Джонсън моли Тръмп да не разваля ядреното споразумение с Иран

07 май 2018, 12:24 часа • 820 прочитания

Британският външен министър Борис Джонсън призова американският президент Доналд Тръмп САЩ да не се отказват от ядрената сделка с Иран. Според британския политик "в тази деликатна ситуация оттеглянето (на САЩ) би било грешка", предаде БГНЕС.

Джонсън е във Вашингтон в опит да убеди американския президент да остане част от този международен договор. Във Вашингтон британският външен министър ще се срещне с вицепрезидента Майк Пенс, съветникът по националната сигурност Джон Болтън и известни фигури от Конгреса, работещи в сферата на външната политика. Той няма да има среща с Тръмп, но се очаква да се появи в предаване на Fox News, за което се знае, че Тръмп следи неотклонно. Великобритания и нейните европейски съюзници трябва да убедят до 12 май Тръмп да остане част от споразумението с Техеран.

Според сделката Иран се съгласи да ограничи дейността си в ядрената област, срещу което да бъдат намалени санкциите срещу икономиката му. Американският президент обаче отправи остри критики към споразумението, определяйки го като "безумно".

Великобритания, Франция и Германия работят зад кулисите от седмици за запазване в сила на сделката, която беше постигната по време на администрацията на Барак Обама и включва Русия и Китай като поддръжници.

В свой коментар във в. The New York Times Джонсън изрази мнението, че "само Иран ще спечели" от изоставянето на ядрените ограничения. "От всички възможности, които имаме за гарантиране, че Иран никога няма да получи ядрено оръжие, този пакт предлага най-малкото недостатъци. Със сигурност има слабости, но съм убеден, че могат да бъдат отстранени", пише той.

Джонсън казва и, че споразумението е поставило ограничения върху ядрената програма на Иран и че "сега, когато тези белезници са на мястото си, не виждам никакво предимство да ги отстраняваме".

Освен Берлин, Париж и Лондон и ООН предупреди Тръмп да не се оттегля от ядрената сделка с Иран.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес