Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хутите твърдят, че са ударили американски контейнеровоз в Червено море

01 февруари 2024, 11:37 часа • 3798 прочитания

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути обявиха, че са ударили американски търговски кораб в Червено море с нова атака, насочена срещу търговското корабоплаване.

Още: Военни на САЩ унищожиха ракета на хутите

Имало ли е изобщо атака?

От движението казват, че става дума за плавателния съд KOI, за който твърди, че е управляван от САЩ.

Изданието Trade Winds обаче цитира източник, запознат със ситуацията, който твърди, че такава атака изобщо не е имало.

Фирмата за морска сигурност Ambrey заяви, че кораб, опериращ южно от йеменското пристанище Аден, е съобщил за експлозия на борда. Не се назовава обаче името на плавателния съд.

Снимка: Getty Images

Още: Хутите твърдят, че са атакували плаваща база на САЩ в Аденския залив

Корабът KOI

Според информационна "Ройтерс" KOI е контейнеровоз, плаващ под либерийски флаг, управляван от базираната в Обединеното кралство компания Oceonix Services. Флотът на същата компания включва петролния танкер Marlin Luanda, който беше повреден от ракета в събота, пише BBC.

Хутите смятат всички израелски, американски и британски кораби за легитимни цели след началото на войната на Израел срещу "Хамас" в Ивицата Газа, както и след американските и британските нападения срещу бунтовниците, направени с цел защита на търговските маршрути.

Още: Хутите поеха отговорност за удар по британски танкер

Военният говорител на хутите Яхия Сареа заяви в сряда, че въоръжените сили на движението са се насочили към американски търговски кораб на име KOI с "няколко подходящи морски ракети". По думите му, корабът се е насочил към "пристанищата на окупираната Палестина" - израз, който понякога се използва за означаване на Израел.

Източникът на Trade Winds обаче заявява, че твърдението е "фалшиво" и че в действителност болен член на екипажа е бил свален от кораба при медицинска евакуация.

Междувременно САЩ започнаха нови въздушни удари в Йемен, насочени срещу 10 безпилотни самолета, за които се съобщава, че са подготвени за изстрелване от хутите.

Още: САЩ са свалили три ирански дрона в Аденския залив

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес