Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хеликоптер на 30 г. с нулева поддръжка: Небрежност или нещо друго уби иранския президент? (СНИМКИ и ВИДЕО)

20 май 2024, 12:37 часа • 9128 прочитания

Пътувал ли е иранският президент Ебрахим Раиси на борда на 45-годишен хеликоптер? Този въпрос се задава все по-често след смъртта на лидера и на външния министър Хосейн Амирабдолахиан при катастрофа с вертолета им в Северозападен Иран на 19 май.

Още: Иранският президент Раиси е загинал при катастрофата с хеликоптер (ВИДЕО)

Грешка ли е бил хеликоптерът Bell 212?

"Ако съобщенията са верни, че Раиси е пътувал с 45-годишен Bell 212 при лоши метеорологични условия, иранският режим може би е направил голяма услуга на Мосад (израелското разузнаване - бел. ред.). Това е просто самоубийство", пише военният и политически анализатор на германския таблоид Bild Юлиан Рьопке.

Той прилага и визуално потвърждение, че това наистина е бил хеликоптер Bell 212, произведен обаче не преди почти половин век, а през 1994 г. в Иран. Първоначално вертолетът е бил на въоръжение в иранските военновъздушни сили, но по-късно е пребоядисан, за да демонстрира "по-граждански вид", смята Рьопке.

*Заглавната снимка на материала е илюстративна.

Още: Хеликоптер, превозващ президента и външния министър на Иран, е катастрофирал

Резервни части под санкции, поддръжката е прекратена

OSINT-анализаторите от The Stratcom Bureau дават повече информация, като потвърждават, че става въпрос за 30-годишен хеликоптер Bell 212, произведен през 1994 г. Дори са извадили чрез открити източници регистрационния номер: 6-9207, също и серийния номер на производителя: 35071. На показаното изображение е същият самолет в по-ранен камуфлаж по време на използването му от иранските военновъздушни сили.

Хеликоптерът е сертифициран само за VFR (визуални полети) и може да побере 6 пътници. Резервните части за него са под санкции, а циклите за поддръжка са прекратени от производителя.

Силовият агрегат на хеликоптера не е достатъчно мощен, нито реакцията на турбоваловите мощности не е достатъчно бърза, за да лети вертолетът през променящи се нива на терена. Той не може да извършва непрекъснати височинни полети с тежък товар през планински терен, нито пък има авиоелектронни възможности, за да се справи при ниска видимост, гласи анализът.

Още: След смъртта на иранския президент Раиси: Ето какво следва (СНИМКИ)

Хеликоптер на тази възраст е с над 10 000 летателни часа.

Ако пилотът и/или планиращите полета са качили пътниците си на остаряващ и ненадежден хеликоптер и са летели с него в такива условия, то планиращият полета, пилотите и цялата президентска ескадрила, на практика, "са поискали това да се случи. Груба небрежност, граничеща с неумишлено убийство на човек", заключават от The Stratcom Bureau.

Припомняме, че катастрофата стана в труднодостъпен район - и то при изключително лоши метеорологични условия. Въздушната помощ не беше възможна в първите часове след инцидента заради гъстата мъгла и дъжда. По-късно на място бяха пратени турски дрон "Байрактар" и руски Ил-76, като безпилотната машина откри къде точно е мястото на катастрофата.

В социалните мрежи се разпространяват и конспиративни теории, че Израел стои зад убийство на Раиси и външния министър на Иран. Неназован израелски служител отрече пред агенция "Ройтерс" страната му да има нещо общо със случилото се.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес