Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" за първи път призна, че е убила заложник

13 август 2024, 14:08 часа • 712 прочитания

Военното крило на "Хамас" съобщи, че членове на терористичната групировка, натоварени със задачата да охраняват израелски заложници, са убили един мъж и са ранили тежко други две заложнички.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че не могат нито да потвърдят, нито да отрекат твърдението.

За първи път "Хамас" заявява, че негови охранители са убили заложник. Терористичната групировка често е приписвала предишни такива убийства на израелските удари. Израел обикновено отхвърля изявленията на екстремистите за смъртта на пленници, като ги нарича "психологическа война".

Още: Израел и Иран: Как съюзниците станаха непримирими врагове

"Хамас" обвини Израел, макар да призна убийството

Говорителят на бригадите "Ал Касам", които са част от "Хамас", Худайфа Калут, известен с псевдонима Абу Обейда, заяви в понеделник, че стрелбата е станала в два отделни инцидента и че "се правят опити да се спаси" животът на ранените заложници.

В изявлението на Абу Обейда, публикувано в Telegram, не се посочва самоличността на заложниците, нито кога и къде са станали инцидентите.

Снимка: израелският премиер Бенямин Нетаняху, Getty Images

Още: Нетаняху няма да отстъпи от едно нещо за Газа никога: Говори доц. Мира Майер

"Вражеското правителство (Израел) носи пълна отговорност за тези кланета и произтичащите от тях реакции, които засягат живота на ционистките затворници", заяви Абу Обейда, цитиран от The Times of Israel. Той също така заяви, че е създадена комисия за разследване на инцидентите.

В началото на войната Абу Обейда заплаши да екзекутира израелски заложници и да разпространи кадри от убийствата.

Още: Байдън и европейските лидери призоваха Иран да се въздържа

Колко заложници държи "Хамас"?

Терористичната групировка отвлече 251 души по време на нахлуването си в Южен Израел на 7 октомври 2023 г., при което загинаха близо 1200 души.

Смята се, че 111 от заложниците, отвлечени от "Хамас", остават в Газа, включително телата на 39 души, чиято смърт е потвърдена от ЦАХАЛ. Терористичната групировка държи и двама израелски цивилни, влезли в ивицата през 2014 г. и 2015 г., както и телата на двама войници на ЦАХАЛ, убити през 2014 г.

В момента се водят дискусии за освобождаване на пленници и прекратяване на огъня в Ивицата Газа чрез посредниците Катар, Египет и САЩ, но в самото израелско правителство се появи противопоставяне: Нетаняху се скара с военния си министър за сделката със заложниците.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес