Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хамас са готови за ново примирие с Израел?

12 март 2024, 23:32 часа • 4744 прочитания

Палестинската групировка Хамас се е съгласила с преработен вариант на предложението за прекратяване на огъня, представено от Съединените щати. Това съобщи Al-Arabiya, като се позова на източник от организацията.

Още: Израел нанесе въздушни удари в източната част на Ливан

Източникът посочи, че представители на Хамас се готвят да пътуват до Кайро за допълнителни преговори, за да финализират детайлите на предложеното споразумение за прекратяване на огъня. Модифицираното предложение, както е описано от източника, включва разпоредби за освобождаване на заложници, държани от Хамас и палестински бойци. Освен това, документът включва поетапно завръщане на жителите на Газа по домовете им, което показва потенциална стъпка към деескалация на конфликта.

Още: Катар: Не сме близо до примирие между Израел и "Хамас"

Новината идва на фона на продължаващите преговори между Израел и Хамас, като се съобщава, че Тел Авив приема условията за шестседмично прекратяване на огъня. В замяна Хамас се очаква да освободи част от заложниците, които държи след нападението на 7 октомври срещу Израел.

Още: Нетаняху: Войната в Газа ще приключи до седмици, но за целта ще влезем в Рафах

Според Al-Arabiya обаче, Хамас предпочитат постигането на постоянно споразумение за прекратяване на огъня, което би сложило край на военните действия и би довело до изтегляне на израелските войски от Газа. Източник посочва, че групата не е склонна да се съгласи на ново временно примирие. Според последното предложение Израел предлага да освободи палестински затворници в съотношение десет към едно за всеки освободен заложник от Хамас.

Още: "Хамас" съобщи за десетки хиляди жертви в Ивицата Газа

По време на предишно прекратяване на огъня в края на ноември Хамас освободи повече от 100 израелски и чуждестранни заложници в замяна на освобождаването на около 240 палестински затворници от Израел.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес