Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" прави подводни дронове камикадзе от газови бутилки (СНИМКИ)

02 ноември 2023, 11:15 часа • 1656 прочитания

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" прави подводни дронове камикадзе от обикновени газови бутилки, сочат някои данни.

Характеристиките на тези самоделни дронове, които терористите наричат Al Asef или още "управляемо торпедо", се пазят в тайна. Но от военното издание Defence казват, че експертите на базата на публикуваните кадри са стигнали до някои заключения.

Според публикация в портала Naval News с автор колумниста H I Sutton, екстремистите използват цилиндър за сгъстен газ като поради потапянето на такава конструкция под вода, се налага използването на дълбочинни кормила със значителна площ. По всяка вероятност се използва "класически" бензинов двигател от "самолетен" тип.

ОЩЕ: Хамас: Тунелите в Газа са за нас, цивилните да си ги защитава ООН (ВИДЕО) 

 

Източник: Naval News

Според експерта опашната част най-вероятно е взета от някакъв елемент от водолазно оборудване и е "завинтена" към газовия балон. Масата на бойната глава е неизвестна, предполага се, че се използва "класически" контактен детонатор. А за управление се използва прикрепена Go-Pro камера като дронът може да действа само при постоянен контрол на оператора.

"Хамас" са разполагали с подводни дронове камикадзе Al Asef още през 2021 г. и е много вероятно технологията и дизайнът им да са били заимствани от "Хизбула".

Източник: Naval News

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес