Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" потвърди смъртта на лидера си Яхия Синвар

18 октомври 2024, 16:50 часа • 443 прочитания

Лидерът на "Хамас" Яхия Синвар е убит. Това обяви официално днес (18 октомври) Халил Ал-Хайя, заместник на Синвар в групировката.

Яхия Синвар беше архитект на атаката на "Хамас" на 7 октомври 2023 г., която ще остави в историята този ден като най-смъртоносния в историята на Израел с над 1200 убити.

Смъртта на Синвар, която е само част от поредицата убийства на други лидери и командири на "Хамас", ще нанесе огромен удар на ислямистката групировка, която е изправена пред непрестанни въздушни удари. Кой ще наследи лидера на "Хамас" - четете тук.

В изявление по телевизията Ал Хая потвърди позицията на палестинската въоръжена групировка, че израелските заложници, пленени при нападението на групировката срещу Израел на 7 октомври 2023 г., няма да бъдат освободени, докато не бъде прекратен огънят в продължаващата вече година война в Газа. Още: "Хамас": Движението ни не може да бъде унищожено

"Тези затворници няма да се върнат при вас преди края на агресията в Газа и изтеглянето от Газа", каза той.

Кой беше Яхия Синвар? 

Синвар ще бъде запомнен с безпощадността си към палестинците, които сътрудничат на Израел, и като непримирим враг на страната, която го бе вкарала в затвора за дълги години.

Той беше обявен за върховен лидер на групировката на 6 август като наследник на бившия политически ръководител Исмаил Хания, който беше убит в Техеран на 31 юли. След убийството на Синвар - брат му е големият коз на "Хамас": Идва ли нова ескалация?

Повсеместно известен като главен организатор на атаката от 7 октомври 2023 г., Синвар е роден в бежански лагер в южния град Хан Юнис.

Във времето си в затвора израелските служби описват Синвар като "жесток, авторитетен, влиятелен, изключително хитър, манипулативен и с необичайни способности за издръжливост." Оцелява не само няколко опита да бъде убит от израелската армия, но и след операция за премахване на мозъчен тумор.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес