Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" обяви, че лидерът ѝ в Ливан е убит при израелски удар (СНИМКА)

30 септември 2024, 09:18 часа • 771 прочитания

Палестинската терористична групировка "Хамас" съобщи, че нейният лидер в Ливан - Фатех Шериф Абу ел-Амин - е бил убит при израелски удар в южната част на страната.

От "Хамас" твърдят, че при удара са загинали и няколко членове на семейството му.

„Фатех Шериф Абу ел-Амин, лидерът на "Хамас" в Ливан и член на ръководството на движението в чужбина“ е бил убит при удар по „дома му в лагера Ал-Бас в Южен Ливан“, се казва в изявление на групировката от 30 септември.

Още: "И след убийството на Насрала": ЦАХАЛ атакува десетки обекти на „Хизбула“

Официалната Национална информационна агенция на Ливан съобщи за въздушен удар в близост до южния град Тир.

Отделно от това Израел бомбардира района на Кола в Бейрут в първата си атака срещу ливанската столица извън южните предградия от началото на разширената си офанзива.

Още: С уникална операция Израел взриви подземен тунел на "Хамас" от 1 км в Газа (ВИДЕО)

Удар и по жилищна сграда в Ливан

Ливанското министерство на здравеопазването съобщава, цитирано от Al Jazeera, че израелските атаки са отнели живота на 105 души през последните 24 часа, докато самолети продължават бомбардировките в цялата страна.

Още: "Колкото и да ни струва това": Започва поетапната евакуация на българите от Ливан (ВИДЕО)

Жилищна сграда в центъра на Бейрут е била поразена през нощта, което явно е първият такъв израелски удар по столицата извън базата на "Хизбула", посочва BBC.

Междувременно ойнстващата групировка "Народен фронт за освобождение на Палестина" заяви, че трима нейни лидери са били убити при удара. Израел не е коментирал.

Припомняме, че израелските сили ликвидираха през уикенда ръководителя на "Хизбула" Хасан Насрала с удар по защитения му бункер, намиращ се под цивилна сграда в южното предградие Дахия.

Още: Кой е Хасан Насрала?

Нападения по хутите

Това се случва ден след като Израел нанесе широкомащабни въздушни удари по Йемен, насочени срещу „военни цели на терористичния режим на хутите“, според съобщение на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ).

Поразени са електроцентрали и пристанища в Рас Иса и Ходейда. „Йеменският фронт за подкрепа няма да спре“, обяви в отговор говорител на подкрепяните от Иран бунтовници.

Още: След "Хизбула" Израел се зае и с хутите (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес