Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хакнал я и поискал подкуп: Компания без да иска нае киберпрестъпник от Северна Корея

16 октомври 2024, 18:05 часа • 643 прочитания

Компания, която пожела да остане анонимна, е била хакната, след като случайно е наела севернокорейски киберпрестъпник като дистанционен IT работник. За случая разказва BBC.

Даже му плащали заплата

Хакерът е бил нает през лятото като изпълнител и работил във фирмата четири месеца, за което получавал и заплата. За да го вземат на работа киберпрестъпникът фалшифицирал трудовата си история и личните си данни.

След като получил достъп до компютърната мрежа на компанията, изтеглил чувствителни данни. Той поискал откуп  чак след като от компанията го уволнили за лошо представяне.  

Хакерът имал условие, че ще продаде или публикува открадната информация онлайн, ако компанията не плати. Фирмата обаче не разкрива дали откупът е бил платен. ОЩЕ: Осъдиха френски хакер в САЩ, обрал и продал милиони лични данни

Тайните севернокорейски работници заливат западните компании

От 2022 г. властите и киберзащитниците предупреждават за възхода на тайни севернокорейски работници, проникващи в западни компании.

САЩ и Южна Корея обвиняват Северна Корея, че е натоварила хиляди служители да кандидатстват в добре платени западни компании от разстояние, за да печелят пари за режима и да избегнат санкции.

През септември компанията за киберсигурност Mandiant заяви, че е установено, че десетки компании от Fortune 100 случайно са наели севернокорейци на работа. ОЩЕ: 18-годишен хакна е-дневници, задържаха го

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес