Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гутериш "ужасен" от удара срещу болница в Газа

18 октомври 2023, 10:02 часа • 1592 прочитания

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че е "ужасен" от удара срещу болница в Газа, при който бяха убити стотици хора, предаде Ройтерс.

ОЩЕ: Израел публикува ВИДЕО, показващо чия ракета удари болницата в Газа. Жертвите се увеличават

Преди да отлети за китайската столица, за да присъства на форума "Един пояс, един път", Гутериш заяви, че е призовал "Хамас" за незабавно и безусловно освобождаване на заложници, а Израел - да позволи незабавен неограничен достъп на хуманитарна помощ за Газа.

Той допълни, че нападението на "Хамас" срещу Израел не може да оправдае колективното наказание на палестинците. "Напълно съм наясно с дълбоките оплаквания на палестинския народ след 56 години окупация", подчерта Гутериш в реч в Пекин. "Но колкото и сериозни да са, те не могат да оправдаят терористичните актове, извършени от "Хамас" на 7 октомври. А тези нападения не могат да оправдаят колективното наказание на палестинците", заяви ръководителят на ООН.

ОЩЕ: Стотици загинали при удар по болница в Газа (ВИДЕО)

Гутериш подчерта и необходимостта от насърчаване на ефективни механизми за облекчаване на дълговете на страните, участващи в програмата "Един пояс, един път", за да се избегне да затънат в непоносими дългове.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес