Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гутереш в Кабул: Няма военно решение на конфликта в Афганистан

14 юни 2017, 14:21 часа • 1549 прочитания

Няма военно решение на конфликта в Афганистан, който принуди рекорден брой хора да напуснат домовете си. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутереш в рамките на изненадващата си двудневна визита в Кабул, предава Reuters.

Първото посещение на Гутереш в размирната страна в качеството му на генерален секретар се случва в момент, в който афганистанското правителство е изправено пред вътрешни сътресения, талибаните бележат успехи, а международната стабилизираща мисия обмисля изпращането на хиляди допълнителни войници, които да окажат помощ на афганистанските сили за сигурност.

Тези комбинирани заплахи задълбочават кризата с бежанците и вътрешно разселените лица, принуждавайки международни органи като ООН да призоват за спешно финансиране, отбелязва още "Фокус".

Кризата може да бъде решена само с края на войната, подчерта Гутереш при посещение в импровизиран лагер в покрайнините на Кабул, в който се настанят афганистанците, разселени от сраженията.

"Мирът е решението на проблема", категоричен бе португалският политик, който по-рано заемаше поста на върховен комисар на Агенцията на ООН за бежанците.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес