Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готов е турският газопровод от Черно море до домакинствата в страната

17 януари 2023, 12:30 часа • 2172 прочитания

Завършени са 36-километровият газопровод и измервателната станция, по които природният газ, добиван от Черно море, ще се пренася до националната система на Турция, съобщи „Хюриет“.

За прокарването на тръбопровода са били преодолени много препятствия като пътища, реки и блата.

Екипите на Турската петролна корпорация (TPAO) и Корпорацията за петролни тръбопроводи (BOTAŞ) продължават работата си за свързването на вътрешния газ към националната система през март. След като местният природен газ пристигне в съоръжението за преработка на природен газ Filyos със специални тръби на 170 км от морето, той ще бъде подложен на редица процеси от TPAO. След това ще бъде изпратен на BOTAŞ за свързване към националната система. След това газът, който ще бъде тестван в BOTAŞ, ще бъде предаден на тръбопровода, за да бъде доставен до домовете.

Първото място, където ще пристигне газът за битови нужди, е измервателната станция. Въпреки че на първия етап ще се прехвърлят 10 млн. куб. м газ на ден, екипите са помислили предварително и са проектирали измервателната станция за природен газ Filyos с дневен капацитет от 50 млн. куб. м. В рамките на работите, продължили около една година, измервателната станция стана готова за тестване.

За да се свърже черноморският газ с националната система, на първия етап беше положен 36-километров газопровод. За първи път в света за такава къса линия беше използвана автоматична заваръчна машина, отбелязват властите.

В рамките на проекта бяха направени специални приложения за преход в 87 точки като пътища, реки и линии за пренос на енергия. Предизвикателство е била река Филиос. Екипите са изградили 200-метров тръбопровод през реката. Освен това по време на пресичането на реката е било пресушено блато.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес