Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Google инвестира 1 млрд. долара в индийски мобилен оператор

28 януари 2022, 10:46 часа • 2004 прочитания

Google ще инвестира до 1 млрд. долара във втория по големина мобилен оператор в Индия - Airtel, съобщиха компаниите, тъй като производителят на Android се стреми да засили присъствието си на процъфтяващия телекомуникационен пазар в огромната страна.

Световният технологичен гигант ще закупи дял на стойност 700 млн. долара в Bharti Airtel на милиардера Сунил Митал, с което ще придобие 1,28% собственост, съобщиха фирмите в съвместно изявление. Още до 300 млн. долара ще бъдат инвестирани във "взаимно съгласувани" търговски проекти през следващите пет години, включително проучване на възможностите за "намаляване на бариерите за притежание на смартфон" на пазара, който е ценово ориентиран.

"Горди сме, че си партнираме в обща визия за разширяване на свързаността и осигуряване на справедлив достъп до интернет за повече индийци", заяви в изявление Сундар Пичай, роденият в Индия главен изпълнителен директор на компанията майка на Google - Alphabet.

Google вече притежава 7,7% дял в индийския пазарен лидер Reliance Jio, собственост на най-богатия човек в Азия Мукеш Амбани, след инвестиция от 4,5 млрд. долара през 2020 г. Двете компании си сътрудничиха в разработването на евтин смартфон с поддръжка на 4G, който беше пуснат на пазара през ноември миналата година. Jio е в ожесточена конкуренция с Airtel и местното подразделение Vi на британския телекомуникационен гигант Vodafone, откакто започна ценова война през 2016 г., предлагайки евтин интернет и безплатни разговори.

Източник: АФП

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес