Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гонят близките на пътниците от изчезналия самолет от платените хотели

01 май 2014, 19:03 часа • 26361 прочитания

Малайзия Еърлайнс ще прекрати на 7 май плащането на хотелските разноски за роднините на пътниците от изчезналия Боинг, съобщиха от авиокомпанията.

Малайзийският въздушен превозвач пое разноските по хотелския престой на близките на пътниците в няколко държави, най-вече Малайзия и Китай. В хотелите бе съобщавана периодични информация за развитието на ситуацията след изчезването на самолета на 8 март. Броят на роднините многократно се увеличи, особено в хотел "Лидо" в Пекин.

"Вместо да остават в хотелите, на семействата на пътниците от полет МН370 се препоръчва да получават информация за новостите от разследването и издирвателната операция в уюта на собствените се домове, с подкрепата и грижата на техните семейства и приятели във връзка с тази промяна, Малайзия еърлайнс ще закрие всички свои центрове за помощ на семействата по целия свят на 7 май 2014 г.", се казва в изявление на авиокомпанията.

Вън Ванчън, чийто син е бил в самолета, заяви, че няколко пъти роднините са били подложени на натиск да напуснат хотелите и да се върнат по домовете си. Той обаче е категоричен, че няма да напусне. "Днес официално го съобщиха. Ние няма да приемем. През март те поеха ангажимент, че няма да ни изгонят от хотел "Лидо" до намирането на останките", каза той пред АФП.

Държавният превозвач на Малайзия съобщи още, че скоро ще извърши авансово плащане на паричните компенсации за наследниците на 239-те души на борда на самолета. Окончателният размер на компенсациите ще бъде договорен по-късно, като сумите не бяха уточнени.

Някои от близките изразиха притеснение за плащанията. "Трябва да има правна основа. Това за психическите щети на роднините ли е или за жертвите на членовете на нашите семейства, които бяха на борда", питат някои от роднините. Около две трети от хората от изчезналия самолет са с китайско гражданство.

В хотелите авиокомпанията е осигурявала и психична помощ за близките. От ръководството съобщиха още, че в Пекин и Куала Лумпур ще бъдат създадени центрове за "подкрепа и последващи действия", но не бяха дадени повече подробности.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес