Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голяма инвестиция на „Форд“ в Турция

16 март 2021, 15:57 часа • 1613 прочитания

Турция ще бъде най-големият производител на електрически превозни средства благодарение на новата инвестиция на голяма автомобилна фирма. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в реч по време на събитие в столицата Анкара, съобщи „А Нюз“.

Капацитетът за производство на батерии в Турция ще се разшири със 130 000 единици с новата инвестиция на „Ford Otosan“, съвместно предприятие на турския „Koç Holding“ и „Форд“, подчерта Ердоган.

Базираната в Турция автомобилна фирма „Ford Otosan“ ще отвори своята фабрика за сглобяване на батерии за електрически превозни средства през 2022 г. в индустриалната провинция на страната Коджаели.

Правителството предоставя различни стимули за бизнеса, за да превърнат частния сектор в двигател на развитието на страната, каза Ердоган. Оставайки на върха като водещ износен сектор в Турция, износът на автомобилната индустрия през 2020 г. надвишава 25 милиарда долара на фона на пандемията, отбеляза той.

Турция е изнесла над 900 000 превозни средства за 180 държави на пет континента миналата година, каза Ердоган, добавяйки: "Този импулс, който постигнахме през 2020 г., ни даде възможност да направим силен старт през 2021 г."

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес