Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голям брой жертви при удар в Газа, Израел отново атакува "Хизбула" в Бейрут (ВИДЕО)

20 октомври 2024, 14:43 часа • 962 прочитания

Най-малко 87 души са били убити при израелски удари в град Бейт Лахия в северната част на Ивицата Газа, съобщават на 20 октомври властите на управлявания от "Хамас" анклав.

Израел заявява, че проверява съобщенията за жертви, и обвинява терористичната групировка, че споделя „преувеличени“ данни.

Междувременно в Ливан Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) също възобновиха въздушните удари по цели на "Хизбула" в южните предградия на столицата Бейрут, като на жителите на Харет Хрейк и Хадат им беше наредено да се евакуират рано в неделя.

Още: САЩ разследват изтичането на строго секретни данни за плана на Израел да удари Иран

Атаката по Бейт Лахия

Повече от 40 са ранени при удара по Бейт Лахия, твърдят властите в Ивицата Газа, контролирани от "Хамас".

В последната си актуализирана информация Министерството на здравеопазването добавя, че много от жертвите все още се намират под развалините и по пътищата, до които екипите на бърза помощ не могат да достигнат, предава BBC.

Снощи властите там съобщиха, че при бомбардировката са загинали най-малко 73 души.

Още: Израел показа как се крие Яхия Синвар преди да започне "бруталното клане" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ударите по Бейрут

Тази сутрин в Ливан два квартала на Бейрут се събудиха с предупреждения в социалните мрежи от израелските военни да се евакуират, което бе сигнал за подновяване на въздушните удари по столицата за втори ден. В събота 12 удара бяха нанесени по южните предградия, а повече от 70 поразиха цели в останалата част на Ливан, като по данни на тамошното министерство на здравеопазването са загинали най-малко 30 души.

Израелските военновъздушни сили твърдят, че са унищожили складове за оръжие и ракетни площадки при тези атаки. Въпреки това хилядите подобни рейдове през последните четири седмици все още не са прекратили възможностите на "Хизбула" да изстрелва ракети и да изпраща безпилотни самолети през границата - към Северен Израел.

През последните 24 часа израелските власти са регистрирали около 200 снаряда, идващи от Ливан. "Хизбула" предупреди, че войната ѝ с Израел навлиза в нова фаза.

Още: Ердоган предупреди за бежанска вълна от Ливан

Убити членове на "Хизбула"

Израелските военни междувременно обявиха, че са нанесли удар по разузнавателен щаб на "Хизбула" в ливанската столица. Предприети са няколко стъпки за „намаляване на възможността за цивилни жертви“, включително „отправяне на предварителни предупреждения към жителите“, твърдят от ЦАХАЛ.

Военните съобщиха също, че техните военновъздушни сили са убили Ал-Хадж Абас Салама, когото описват като високопоставен командир на южния фронт на „Хизбула“, както и Рада Абас Ауада и Ахмад Али Хюсеин. Ауада е бил високопоставен експерт по комуникациите в "Хизбула", а Хюсеин - ръководител на звено за производство на оръжия.

Още: "След убийството на Синвар": Израел се похвали, че са убили и охраната на лидера на "Хамас"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес