Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глътка въздух за Тайван: Китай обяви, че е завършил военното учение

10 април 2023, 15:36 часа • 1562 прочитания

Китай обяви, че е завършил "успешно" тридневните военни учения, симулиращи нападение срещу Тайван.

Пекин ги започна, след като тайванският президент Цай Инуън се срещна в САЩ с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Китайците предупредиха, че това значи ескалация на напрежението с Щатите и стартираха учения за превземането на Тайван в рамките на 48 часа.

Китай не признава автономията на демократично управлявания остров и от миналата година заплашва да го завземе със сила. ОЩЕ: Военна симулация: Китай ще загуби при инвазия в Тайван, но и пораженията за САЩ ще са огромни

През последните три дни десетки кораби и самолети извършиха симулация на удари по военни цели в Тайван и въздушна блокада на острова.

Сега китайските военни заявиха, че "успешно са изпълнили" задачите, свързани с ученията "Съвместен меч". Те цялостно проверили "интегрираната съвместна бойна способност на множество военни родове в реални бойни условия", се казва в изявление на Източното командване на Народната освободителна армия на Китай (НОАК), цитирано от БГНЕС.

Един от двата китайски самолетоносача - "Шандун", също е "участвал в днешното учение", заявиха военните. САЩ, които неведнъж са призовавали Китай да проявява сдържаност, изпратиха разрушителя с управляеми ракети „USS Milius“ в оспорваните части на Южнокитайско море.

Корабът е преминал близо до островите Спратли - архипелаг, за който претендират Китай, Тайван, Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней. Той се намира на около 1300 км от Тайван. Разполагането на „USS Milius“ веднага предизвика поредна остра реакция от страна на Китай, който заяви, че плавателният съд е "навлязъл незаконно" в негови териториални води. Отделно от това Пекин предупреди, че независимостта на Тайван и мирът са "взаимно изключващи се", като обвини за напрежението Тайпе и неназовани "чуждестранни сили", които подкрепят острова.

"Ако искаме да опазим мира и стабилността в Тайванския проток, трябва твърдо да се противопоставим на всяка форма на сепаратизъм и независимост на Тайван", заяви говорителят на външното министерство Ван Уенбин.

Близкият съюзник на Китай - Русия - защити ученията, като Кремъл заяви, че Пекин има "суверенно право" да отговори срещу всякакви "провокативни действия".

ОЩЕ: Анализ: Си Дзинпин казва, че готви Китай за война - ето как

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес