Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германски дипломати изпускат полети заради турските власти

09 декември 2016, 08:08 часа • 1132 прочитания

Притежателите на германски дипломатически паспорти се подлагат на щателна проверка на контролните пунктове на международното летище „Ататюрк” в Истанбул. Това се прави като ответна мярка заради „неуважителното отношение” към заместник-председателката на парламента на Турция Айшенур Бахчекапили.

По-рано при връщането си в Турция тя бе задържана в аерогарата на Кьолн за 45 минути защото полицията определи като недействително временното и удостоверение на личността, получено в турското консулство. Това се наложило след като чантата й с дипломатическия паспорт била открадната в Германия.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган разкритикува властите в Германия и заплаши с ответни мерки, а посланикът на Германия в Анкара бе привикан в турското МВнР.

Специалната процедура към германските граждани с дипломатически паспорти се прилага от вечерта на 7 декември. Влизането и излизането на тази категория лица в Турция се разрешава едва след подробно проучване на причините за посещението на страната. Съобщава се, че четирима германски граждани с дипломатически паспорти са изпуснали полетите си заради продължителността на беседата с граничните власти.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес