Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия разкритикува Турция за блокирането на Туитър

21 март 2014, 15:17 часа • 17482 прочитания

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува турското правителство заради блокирането на Туитър чрез нейния говорител, който публикува съобщение в социалната мрежа, предаде БГНЕС.

"В едно свободно общество гражданите трябва да решават как да комуникират, не държавата", написа говорителят на Меркел, Стефан Зайберт, като добави хаштаг за Турция.

Неговият заместник по-късно подчерта, че "Германия по принцип насърчава свободата на словото и се противопоставя на подобни мерки за блокиране и възпрепятстване на съвременните начини за комуникация". Според нея, спирането на Туитър е вид "цензура".

Говорителят на външното министерство заяви, че ЕС, включително Германия забелязва "липсата на свобода на пресата и изразяването" в Турция и често подвига въпроса пред Анкара. "Това се отнася и за последното решение, съобщено от турския министър-председател", каза говорителят, като обеща, че европейските дипломати "няма да се въздържат" от това да изразят мнението си по този въпрос.

Туитър беше блокиран в Турция късно в четвъртък, часове след като премиерът Ердоган заплаши да "изтрие" услугата за микроблогове.

В Германия има около 3 млн. души в турски корени.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес