Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия изключи възможността за въоръжаване на ПКК

17 октомври 2014, 10:48 часа • 16993 прочитания

Германският външен министър изключи възможността за въоръжаване на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), след като високопоставен партньор на канцлера Ангела Меркел намекна, че това би могло да помогне в борбата срещу джихадистката групировка „Ислямска държава”, предаде Reuters. „Няма да има съмнение за това, докато ПКК застрашава Турция с ново насилие”, каза външният министър Франк Валтер-Щайнмайер.

Германия изпраща оръжие на кюрдите в Северен Ирак, но Меркел изключва подкрепата за ПКК, която през последните десетилетия се бори за автономия за кюрдите в Турция и е включена в черните списъци на САЩ и ЕС.

Волкер Каудер, лидер на групата на християндемократите на Меркел в парламента, каза пред Spiegel: „Знам за проблемите, които Турция има с ПКК, но да гледаме безучастно как "Ислямска държава" завзема важен граничен град и се превръща във все по-голяма заплаха за глобалната сигурност, не може да бъде решение. Не изключвам въоръжаването на други групи. Но това трябва да се направи заедно с Турция, а не против волята й. Това се отнася и за ПКК”, каза Каудер, чиято партия управлява в коалиция със социалдемократите на Щайнмайер.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес