Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейските държави не са в позиция да критикуват Иран, заяви външният министър на страната

09 юни 2019, 14:38 часа • 2475 прочитания

Европейските държави не са в позиция да критикуват Иран. Това заяви външният министър на страната Мохамад Зариф преди посещението на германския му колега Хейко Маас, съобщи AFP, цитирана от БГНЕС.

Първият дипломат на Германия ще пристигне в Техеран в понеделник на фона на натиска от страна на Европа върху Иран да изпълни ангажиментите си по споразумението за ядрената програма от 2015-та година, от което САЩ се изтеглиха.

„Европейците със сигурност не са в позиция да критикуват Иран, дори и по теми, с които нямат нищо общо със споразумението“, заяви Зариф пред журнлисти.

Иран подписа ключовия документ за отказ от ядрената програма с Китай, Русия, Германия, Великобритания, Франция и САЩ в резултат на което санкциите срещу страната бяха облекчени. Миналата година обаче президентът Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от договора и наложи нови санкции на Иран.

„Европейската и западната политика нанася само щети в региона“, допълни Зариф. „Сега някои държави като Германия спряха оръжейните продажби за Саудитска Арабия заради бомбардировките в Йемен, но други държави не са го направили. Като цяло, Западът позволява авторитарни режими в нашия регион да извършват престъпления“, каза още външният министър.

През май, иранският президент Хасан Рухани заяви, че Техеран няма да изпълнява части от споразумението за ядрената програма и заплаши да отиде още по-далеч, ако не бъдат облекчени санкциите.

Зариф сега подчерта, че европейците имат задължението да гарантират, че икономическите връзки на Иран са възстановяват до нормалното.

В петък Техеран отхвърли идеята на Франция за подновяване на ядрените преговори и предупреди, че разширяването на настоящето споразумение ще доведе до неговия колапс.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес