Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето колко ще струва възстановяването на Газа

02 май 2024, 17:34 часа • 1904 прочитания

Възстановяването на домове в ивицата Газа може да продължи през следващия век, ако темпото следва тенденцията от предишни конфликти, според доклад на ООН, публикуван в четвъртък (2.05), предава Reuters.

Близо седем месеца израелски бомбардировки причиняват щети за милиарди долари, превръщайки множество високи бетонни сгради в купчини, като служител на ООН нарича разрушението „лунен пейзаж“.

Палестинските данни показват, че около 80 000 домове са били унищожени, а десетки хиляди палестинци убити. В оценката, публикувана от Програмата за развитие на ООН, се казва, че Газа се нуждае от „приблизително 80 години, за да възстанови всички напълно разрушени жилища“. Въпреки това, в най-добрия случай, при който строителните материали се доставят пет пъти по-бързо, отколкото при последната криза през 2021 г., това може да стане до 2040 г., се казва в доклада.

„Безпрецедентните нива на човешки загуби, унищожаване на капитал и рязкото нарастване на бедността за толкова кратък период от време ще предизвикат сериозна криза на развитието, която застрашава бъдещето на бъдещите поколения“, каза в изявление администраторът на ПРООН Ахим Щайнер.

Още: "Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

Колко ще струва възстановяването?

Възстановяването на опустошената от войната Ивица Газа ще струва около 30-40 млрд. долара, заявява Организацията на Обединените Нации (ООН), пише БГНЕС.

„Първоначалните оценки на Програмата на ООН за развитие за възстановяването на Ивицата Газа надхвърлят 30 млрд. долара и могат да достигнат до 40 млрд. долара“, заявява помощник-генералният секретар на ООН Абдала ал-Дардари.

„Мащабът на разрушенията е огромен и безпрецедентен. Това е мисия, с която световната общност не се е занимавала от Втората световна война насам“, добавя той.

Още: "Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес