Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво каза турското разузнаване за смъртта на турския опозиционер Гюлен

21 октомври 2024, 13:47 часа • 1084 прочитания

Турски разузнавателни източници също потвърждават смъртта на лидера на организацията FETO Фетуллах Гюлен. Новината съобщи турският външен министър Хакан Фидан, съобщава Анадолската агенция. 

Припомняме, че по-рано свързани с гюленисткото движение акаунти, включително племенници на Гюлен, публикуваха съобщения, че той е починал от сърдечносъдови проблеми.

Турската агенция съобщава, че Гюлен е живял в американския щат Пенсилвания. Турските лидери отдавна искаха екстрадирането му, но американските съдебни служители не го одобриха. ОЩЕ: Почина основният противник на Ердоган, обвиняван за преврата от 2016 г.

Обвиненията срещу Гюлен и неговата организация

Турция обвинява Гюлен за проваления преврат от 15 юли 2016 г., при който 252 души бяха убити, а 2 734 ранени. Анкара също обвинява ръководената от Гюлен него организация, че стои зад дългогодишна кампания за сваляне на държавата чрез проникване в турските институции, особено в армията, полицията и съдебната система.

„Лидерът на тази тъмна организация е мъртъв“, каза Фидан и добави, че решимостта на Турция да се бори с тероризма няма да отслабне. Турският външен министър каза, че лица като Гюлен се използват от разузнавателните агенции в чужбина като оръжие срещу собствените им държави, нации и ценности. ОЩЕ: Светът през 2016 година: Неуспешният преврат в Турция

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес