Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС осъди нападението срещу иранското консулство в Сирия

03 април 2024, 21:12 часа • 1209 прочитания

Европейският съюз осъди днес извършеното в понеделник израелско нападение срещу иранското консулство в Дамаск. Най-малко 11 души загинаха при атаката. Брюксел отново призова страните в региона да проявят сдържаност и изтъкна принципа от международното право на неприкосновеност на дипломатическите сгради, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Още: Израел удари посолството на Иран в Дамаск (СНИМКИ)

Иран обвини Израел за смъртта на двама генерали и петима военни съветници в консулството в сирийската столица, като върховният лидер на страната – аятолах Али Хаменей, заплаши Израел. Ройтерс посочва, че Израел не е поел отговорност за нападението.

Още: 11 са вече жертвите на израелския удар по иранското посолство в Сирия

"Принципът на неприкосновеност на дипломатически и консулски сгради и на личния им състав трябва да бъде зачитан във всички случаи и при всякакви обстоятелства съгласно международното право", написа в социалната платформа "Екс" говорителят на Европейската комисия Петер Стано, който отново посочи, че "в тази изключително напрегната регионална ситуация наистина е от огромна важност да се прояви сдържаност, защото по-нататъшната ескалация в региона не е в интерес на никого".

Още: Иран потвърди: Членове на Ислямската революционна гвардия са загинали при израелското нападение в Сирия

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес