Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС дава още 9 млн. евро за мирния процес в Сирия

21 декември 2017, 08:08 часа • 783 прочитания

Европейският съюз е предоставил 9 млн. евро на сирийската опозиция, за да може да финансира участието ѝ в мирните преговори в Женева и други инициативи по мирното урегулиране на конфликта в Сирия. Това гласи официално съобщение на Европейската комисия, публикувано на сайта на институцията.

Според информацията, средствата са отпуснати като част от реализацията на втория етап от програмата на ЕС "Инициатива за поддържането на мира в Сирия". Нейната цел е да предоставя на сирийската опозиция техническа и аналитична подкрепа в хода на политическия процес, който е в основата на преговорите.

"ЕС винаги е смятал процеса под егидата на ООН за адекватно средство за вземане на политически решения относно сирийския конфликт", отбелязва в него върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

"Ние допринасяме за този процес, като подкрепяме междусирийските преговори, посредническата роля на ООН и работата на сирийската опозиция, гражданското общество, в частност жените от Сирия. Само един цялостен политически преход може да позволи на сирийците - тези, които са в Сирия, в други части на региона и в Европа - да се чувстват у дома си в собствената си страна и да допринесат за нейното съживяване, да определят бъдещото единство и помирение в Сирия", допълва още Могерини.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес