Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС: Асад е отговорен за химическата атака в Идлиб

04 април 2017, 16:05 часа • 1595 прочитания

Режимът на сирийския президент Башар Асад носи „основната отговорност“ за предполагаемата химическа атака, при която загинаха 58 души в сирийската провинция Идлиб, заяви върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини.

„Това е тревожно припомняне, че ситуацията на терен продължава да бъде драматична в много части на Сирия“, каза тя пред журналисти. „Очевидно основната отговорност тук е на режима, тъй като носи отговорност за защитата на своя народ“, допълни Могерини.

По-рано днес при удар срещу град Хан Шейхун в северозападна Сирия загинаха 58 цивилни. Предполага, че атаката е извършена с химическо оръжие, тъй като много от пострадалите се оплакват от типични за подобен вид нападения симптоми като повръщане, световъртеж, респираторни проблеми, предаде БГНЕС.

В същото време руската армия отрече нейни самолети да са извършвали удари около Хан Шейхун. „Самолети на руските военновъздушни сили не са извършили удари край Хан Шейхун в провинция Идлиб“, се казва в изявление от Москва.

Европейският съюз и ООН са домакини на двудневна конференция за Сирия, която разглежда възможната подкрепа за страната след приключването на конфликта. В тази връзка бившият италиански външен министър заяви, че „сюрреалистично“ да се говори за ситуацията след конфликта, но трябва да се планира предварително.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес